- Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
- Landsdekkende service
- Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15
Den beste koppen kaffen er laget på riktig måte, av riktige råvarer og med riktig utstyr. Men hvilken kaffemaskin skal du investere i? Skal du kjøpe malt kaffe eller hele kaffebønner, og hvordan må du oppbevare og dosere kaffen for å få den riktige smaken? Alt dette får du svar på i vår veiledning til hvordan du lager en god kopp kaffe. Her skal vi se nærmere på 7 faktorer som har betydning for hvordan kaffen smaker.
Malt kaffe mister raskere smak enn hele bønner. Den beste kaffen er derfor brygget på bønner som kvernes rett før du tilbereder kaffen. Det betyr ikke at du ikke kan få en god kopp kaffe fra malt kaffe, men hvis du ønsker en optimal smaksopplevelse, bør du altså velge hele bønner og investere i en god kaffekvern - det beste resultatet får du nemlig med et jevnt resultat.
Det er viktig at kaffen doseres riktig. Det har nemlig avgjørende betydning for om du får laget en god kopp kaffe. Det finnes som regel anvisninger på baksiden av pakken, og de er greie å følge - alternativt kan du bruke tommelfingerregelen som sier at det trengs ca. 7 gram kaffe til 1,5 dl vann og 45 gram til en liter vann.
Kort sagt: Korrekt dosering er et viktig ledd i jakten på å lage en best mulig kopp kaffe.
Pris og kvalitet henger ofte sammen. Det gjelder også for kaffemaskiner. Ønsker dere å gi medarbeiderne optimale muligheter for å lage en god kopp kaffe i pausen, er det her det må investeres. Kaffemaskiner fås fra 1000 kr og helt opptil 200 000 kr, og det kan være vanskelig å finne riktige maskiner i det enorme utvalget. Sett derfor opp et budsjett og vurder hvilke funksjoner maskinen trenger, hvilke varianter medarbeiderne må kunne bestille og hvor mye rengjøring og vedlikehold maskinen krever. Les også anmeldelser og snakk med andre om deres opplevelse av maskinen - da sikrer dere at dere får mest mulig ut budsjettet og gir de ansatte gode forutsetninger for å lage en best mulig kopp kaffe i pausen.
Bryggemetoden har stor betydning for hvordan kaffen til slutt smaker. Nedenfor ser vi nærmere vi 3 av de mest utbredte metodene - kanskje bringer det deg et skritt nærmere å kunne brygge en best mulig kopp kaffe.
Filterkaffe er nordboeres favoritt og en av verdens mest utbredte bryggemetoder - blant annet fordi den er enkel og ikke krever avansert utstyr. Metoden er med andre ord en sikker vinner på så vel kontoret som i private hjem.
Filterkaffe kan enten lages med en filterkaffemaskin eller ved å male bønner med en kaffekvern, helle dem i et filter og la kokende vann renne gjennom filteret – begge bryggemetodene gir en smakfull svart kaffe med en intensitet de fleste liker.
Det er en god grunn til at espresso brukes som basis i mange av de kaffedrikkene vi kjenner. Den har nemlig en sterk og fyldig smak som de fleste liker og som mange kaffeelskere sverger til. En espressoshot brygges vanligvis på 20–25 sekunder under trykk på 9 bar med minst 7 gram kaffebønner.
Presskanne er en enkel måte å brygge en god kopp kaffe på. Den har en enkel fremgangsmåte og krever bare en presskanne - den er altså lett å bruke for medarbeiderne på kontoret som gjerne vil ha en god kopp kaffe i pausen. Til gjengjeld er både dosering, vanntemperatur og trekketid opp til den enkelte - det er mange ledd i jakten på den beste kaffen som potensielt kan gå galt.
Det finnes et utall bryggemetoder, og hvis oppskriften på den beste kaffen ikke er å finne blant de tre mest populære, så kan du kanskje prøve metodene nedenfor:
Full immersion brewing er et godt alternativ for personer som elsker filterkaffe eller presskannekaffe. I stedet for at du lar kaffen renne langsomt gjennom filteret eller venter på at den er klar til å bli presset, lar du kaffen trekke fritt i vannet i noen minutter før du sorterer ut kaffegruten. Det gir en autentisk og smakfull kopp kaffe.
Pour over-metoden får frem den rene kaffesmaken. Ifølge flere eksperter er denne metoden nøkkelen til å brygge den beste koppen kaffe, men det krever både tålmodighet og fokus å oppnå ønsket resultat. Slik lager du pour over-kaffe: Sett et kaffefilter på en kanne og hell vann gjennom filteret for å rense det. Tøm deretter kannen for vann. Fordel 16 gram kvernet kaffe jevnt i bunnen av filteret og fukt kaffen i 92-96 grader varmt vann. Heretter heller du resten av vannet gjennom filteret, og når vannet er rent gjennom, er du klar til å nyte en god kopp kaffe.
Er man kaffeelsker med stor K, har du også vannet i mente når du brygger kaffe. Den beste kaffen er nemlig laget på vann med helt riktig temperatur. De fleste mener at det perfekte kaffevannet er 92-96 grader varmt. 100 grader varmt vann ender nemlig med å skolde kaffebønnene, og det bringer frem bitre smaksstoffer, mens for kaldt vann ofte ender med kaffe som ikke smaker særlig mye.
Vannkvaliteten har også betydning for hvordan kaffen smaker. Vil du lage en best mulig kopp kaffe, må du sørge for at den er brygget på bløtt vann – altså vann med lavt kalkinnhold. De fleste steder kan det gjerne brukes vann fra springen, men hvis du bor et sted der vannet er kalkholdig, kan du med fordel bruke kildevann. I de fleste bedrifter er kaffeforbruket likevel så stort at det ikke er en mulighet.
En god kopp kaffe er brygget på bønner som smaker noe. Derfor er det viktig å sørge for at kaffebønnene bevarer smaken etter åpning. Det kan man blant annet gjøre ved å sørge for at de blir oppbevart riktig.
Det finnes tre ting som bryter ned aromastoffene i kaffebønner. Det er oksygen, varme og fuktighet. Sørg derfor for å pakke kaffen i en lufttett emballasje og plasser den et tørt sted ved stuetemperatur. Riktig oppbevaring er altså nøkkelen til å bevare smaken, og det er en forutsetning for å lage en god kopp kaffe.
Tenk også over hvor lang tid du oppbevarer kaffen. Kaffe mister alltid smak over tid - og særlig når posen har vært åpen, så det er ikke nødvendigvis lurt å ha stående et lager av kaffe. En god tommelfingerregel er å bruke kaffen i løpet 1-2 uker.