- Gratis frakt ved kjøp over 5000 kr
- Landsdekkende service
- Vi hjelper deg gjerne på 800 800 15
Visste du at nesten all kaffegrut ender som avfall? Det er mange gode grunner til at du ikke bør kaste kaffegruten! Kaffegruten du har igjen etter du har lagd en nydelig kopp kaffe kan nemlig brukes til mye forskjellig. Du kan bruke det som gjødsel, til blomster og planter, gressplen og å holde uønskede dyr borte. I denne artikkelen gir vi deg gode forslag til nettopp hva du kan bruke kaffegruten til.
En ting du kan bruke kaffegruten til er som gjødsel i hagen, kjøkkenhagen og til plantene dine innendørs. Kaffegrut inneholder nemlig blant annet kalium, fosfor og nitrogen, og fungerer helt ypperlig som gjødsel til planter, særlig de som liker sur jord.
Kaffegrut kan brukes til plantene du har innendørs. Når kaffegruten er tørr, strør du det bare på jorden rundt planten. Pass på å begrense mengden kaffegrut du bruker på plantene, ettersom for mye koffein kan ha en negativ effekt. Noen planter er også mer glad i kaffegrut enn andre, så her kan du prøve deg frem.
Du kan også bruke kaffegrut til mye forskjellig i hagen din. Den fungerer for eksempel som gjødsel for planter, blomster og i kjøkkenhagen din. I tillegg kan kaffegrut på gressplenen være en effektiv og billig løsning for å unngå mose, og brukes til å holde uønskede dyr og insekter vekk. Les videre for å bli enda klokere på hvordan du kan bruke kaffegruten i hagen.
Akkurat som for stueplanter, egner kaffegrut seg som gjødsel til visse planter og blomster i hagen, som foretrekker et høyt syreinnhold:
I tillegg til at kaffegrut fungerer bra som gjødsel til både planter og blomster som trives med lav PH-verdi, kan gruten også bidra til å endre fargen på hortensia fordi den er avhengig av jordas surhetsgrad. Det betyr at du kan få blå hortensia i stedet for rosa når du blander kaffegrut med jorden.
Visste du at du også kan bruke kaffegrut mot mose i hagen? Tørket kaffegrut på gressplenen kan faktisk være en billig og effektiv måte å kvitte seg med mose. Stoffene i kaffegruten bidrar nemlig til å gjøre gressplenen mer motstandsdyktig overfor blant annet mose. Alt du trenger å gjøre er å tørke kaffegruten grundig på et lag kjøkkenrull og deretter spre det utove gressplenen din. En god tommelfingerregel er 50 gram grut per kvadratmeter. Deretter bør du vanne gressplenen 2-3 ganger i uken.
Har du en kjøkkenhage, er kaffegruten også effektiv her. Den kan nemlig brukes som gjødsel til for eksempel tomater, reddiker, gulrøtter, rabarbra og forskjellige krydderurter. Det er også mulig å dyrke forskjellige sopper med kaffegrut. Bruker du mye tid på å dyrke dine egne grønnsaker, er det å prøve seg rundt med kaffegrut i kjøkkenhagen helt sikkert verdt forsøket.
Er uønskede dyr og insekter noe du plages med, kan kaffegrut brukes mot dette også. Den er blant annet effektiv mot bladlus og maur, men kan også holde katter på avstand. Ønsker du å beskytte hagen mot de innpåslitne brunsneglene, kan kaffegruten brukes til nettopp dette. Jo ferskere gruten er, jo bedre, ettersom det er lukten sneglene misliker. Brenner du av litt tørket kaffegrut, kan det også være med på å holde veps og mygg på avstand.
TIP!: Kaffegrut kan også brukes som gjødsel til blomster i blomsterbed. Det er enkelte næringsstoffer som finnes naturlig i gruten som passer godt som gjødsel til roser. De kan nemlig få et ekstra løft av gruten, særlig rett etter beplantning.
Vil du ikke bruke kaffegruten til noe som helst, er siste alternativ å kaste kaffegruten. Men hvor skal kaffegrut kastes? Du sorterer kaffegruten som matavfall sammen med kaffefilteret, enkelt og greit.
Dersom du ikke har grønne fingre, men likevel vil bruke kaffegruten til noe, er det mye annet den kan brukes til. Du kan blant annet bruke kaffegrut til å lage en kroppsskrubb, ved å blande den med litt salt og olje for å lage en grov fotskrubb.
Kaffegruten kan også mikses sammen med havregryn og mandler slik at du lager et “kaffemel” som kan gi sjokoladekaken en nydelig smak av kaffe.
Ved å gjenbruke kaffegruten i stedet for å kaste den i søpla, kan du være med på å gjøre noe bra for deg selv – og ikke minst for miljøet! Les også om hvordan Jacobs Douwe Egberts arbeider mot en bærekraftig fremtid.